Hobby & vrije tijd

Een waterval aanleggen in je tuin doe je zo

Watervallen in je tuin zijn erg mooi en magisch. Het is ook vrij origineel want je ziet het bijna nooit, en als je het ziet klopt het gehele plaatje van de tuin ook precies. Je denkt natuurlijk aan een mooie grote waterval in een grote tuin. Maar als je een wat kleinere tuin hebt kan het ook heel goed. Hiervoor heb je wandwatervallen. Door een waterval aan te leggen kom je weer dichter bij je eigen droomtuin

Zelf een waterval aanleggen

Je hebt twee soorten die je in je tuin kan aanleggen. Als eerst heb je de ‘natuurlijke’ waterval. Hiervoor heb je wel een ruime tuin nodig omdat het best veel plek in beslag neemt. Dit komt omdat het van hoog naar laag moet lopen en het uitloopt in een vijver. Het is niet heel moeilijk om er één aan te leggen. Wel heb je veel man nodig en moet je goed je tuin inrichten. Bij een wandwaterval moet je iets handiger zijn. Maar gelukkig kan je deze ook “kant-en-klaar” kopen. 

Natuurlijke waterval

Als je een mooie natuurlijke waterval wilt moet je goed je tuin inrichten. Het neemt veel ruimte in beslag. Je kan dit aan laten leggen, maar dat kost meestal veel geld. Ook moet je letten op het geluid. Een waterval kan veel geluid maken. Hoe hoger de waterval hoe meer geluid hij maakt.

Je hebt een verloop nodig van hoog naar laag. Je moet eerst het start en eindpunt bepalen. Meestal eindigt dit in een vijvertje. Leg een heuvel van zand op het startpunt. Maak hem breed genoeg zodat het zand niet verschuift. Je kan ook opsluitbanden gebruiken om het zand op zijn plek te houden. Maak hierna een helling naar het eindpunt met een geul die diep genoeg is om er ook nog stenen in te leggen. Maak bij het startpunt een waterbak. Als het water goed wordt opgevangen is alles goed. 

De pomp neerzetten

Maak een lagere inkeping aan één kant van de opvangbak aan het begin. Hierdoor kan het water in de geul stromen. Bedek heel de geul met vijverfolie. Aan het einde van de geul graaf je weer een opvangbak. Dit is wat makkelijker dan de opvangbak aan de bovenkant. Je kan hiervoor gewoon een gat graven voor een vijver. Graaf gewoon een gat en bedek deze met vijverfolie. Zorg hierbij dat nergens het water kan weglopen. 

Daarna kan je de pomp neerzetten. Natuurlijk moet de pomp het water van beneden naar boven brengen. Als je dit hebt gedaan kan je je waterval decoreren. Gebruik planten en stenen om het af te maken. De geul bedek je met grotere stenen met in het midden kleine stenen. 

Wandwaterval

Als je handig bent is het goed te doen om een wandwaterval te maken. Je kan dit ook in een kleine tuin aanleggen. Het neemt ook weinig plek in beslag.  Kies de locatie en het materiaal dat je wilt gebruiken. Je kan een wandwaterval bijna overal kwijt waar je een muur hebt. 

Start met een grote opvangbak. Je kan gewoon een plastic kuip gebruiken. Het liefst is hij rechthoekig maar je kan ook een ronde bak gebruiken. Bouw een frame over de opvangbak heen waar je de wand neer kan zetten. Je kan natuursteen, hout of glas als wand gebruiken. Op het frame over de bak maak je een recht opstaand frame voor de wand. Al gebruik je glas maak je het frame als een kozijn. Bij andere materialen maak je een stevig frame die gesloten is. 

Hier na kan je de pomp plaatsen. Aan de bovenkant van de wand plaats je een uitloop, deze kan je beter niet zelf maken. Test of het goed werkt voordat je begint aan het uiterlijk. Nu je dat hebt gedaan kan je lekker beginnen met je wandwaterval te decoreren. Weer een stap dichter bij je eigen droomtuin!

Kant-en-klaar

Natuurlijk is het veel moeite om een waterval aan te leggen. Gelukkig zijn er super veel verschillende soorten watervallen te koop. Ook heb je genoeg hulpmiddelen om de aanleg van je waterval makkelijker te maken. Probeer er een uit te kiezen die goed past bij jouw droomtuin. Je kan het best je tuin inrichten om de waterval heen.