Elektronica & telecom

Bedrijfsinformatie beveiligen?

email versleutelen

Veel bedrijven beschikken over gevoelige informatie. Vaak worden wachtwoorden bedacht die aan allerlei eisen moeten voldoen. Echter sluit dit uitlekken van informatie niet uit.

Hoe lekt informatie uit?

Een groot risico is dat mensen of bedrijven zelf onachtzaam met informatie omgaan. Wanneer dit gebeurt is men zich hier vaak niet van bewust. Een veelvoorkomende fout is het gebruik van email applicaties die geen versleuteld mailen gebruiken. Informatie kan op deze wijze door derde partijen worden afgetopt waardoor kostbare informatie onderschept kan worden. Wanneer er bijvoorbeeld een email met een document vol privacygevoelige informatie wordt verstuurd die op geen enkele manier beveiligd is, loopt je bedrijf veel risico op gegevensdiefstal.

Hoe kun je emailverkeer beveiligen?

Gelukkig zijn er meerdere oplossingen die emailverkeer kunnen beveiligen. Dit gebeurd doormiddel van versleuteling. Bij versleuteld mailen wordt de informatie in het bericht gecodeerd. Om de informatie weer om te zetten in letters wordt er een gecodeerde code meegestuurd die alleen de ontvanger kan decoderen. Op deze manier kan de inhoud van een email nooit achterhaald worden wanneer deze onderschept wordt.

Welke emailapplicaties zijn veilig?

Er zijn meerdere e-mailprogramma’s waarin versleuteld verzenden standaard beschikbaar is. Google Gmail is hier een voorbeeld van. Gebruik je een emailprogramma die standaard geen gebruik maakt versleuteld e-mailen? Ook dan is er geen reden voor paniek. Er zijn oplossingen beschikbaar die je emailverkeer voor bijvoorbeeld outlook kunnen beveiligen.

Gespecialiseerde bedrijven bieden oplossingen aan waarin er voor gezorgd wordt dat privacygevoelige bestanden niet ergens in een Cloud belanden. Om dit op te lossen wordt alle informatie versleuteld op je eigen server opgeslagen, binnen je eigen netwerk. Hiermee waarborg je tevens dat je altijd voldoet aan de AVG wetgeving. Deze wetgeving die sinds 2018 van toepassing, is verplicht organisaties om goed na te denken over de wijze waarop online communicatie ingericht is.  

Menselijke fouten

Naast emailverkeer zijn er nog andere risicofactoren die je bedrijfsinformatie in gevaar kunnen brengen. Menselijke fouten is nog steeds van de belangrijkste oorzaken voor het uitlekken van bedrijfsinformatie. Gelukkig bestaan er systemen die werknemers waarschuwen voor risicovol gedrag. IS hiermee elk risico volledig uitgesloten?

Helaas niet, uit een onderzoek is gebleken dat 60% van de werknemers die vorig jaar in Amerika ontslagen zijn bedrijfsinformatie gestolen hebben. Ook komt het voor dat kostbare informatie in handen van een concurrent valt bij een mislukte bedrijfsinformatie. Dit soort risico’s zijn lastig te vermijden. Denk dus niet alleen goed na over de wijze waarop je vertrouwelijke informatie deelt, maar ook met wie.