Wonen & tuin

3 Tips voor het berekenen van je woning waarde

woningwaarde berekenen

Wat is mijn huis waard? Dat is wat velen zich afvragen. Nog geen tien jaar geleden zaten de huisprijzen in een diep dal, maar anno 2020 zijn de prijzen weer teruggekomen. De prijzenstijging heeft ervoor gezorgd dat er veel is veranderd op de markt. In dit artikel gaan wij jou helpen met je woningwaarde berekenen

Waar houd je rekening mee?

Er zijn online tools die je kunnen helpen met het bereken van de waarde van je huis. Maar wil je zelf ook nog wat rekensommetjes maken om zeker te zijn van je zaak? Dan zijn er verschillende rekenmethode die kunnen worden toegepast om de waarde van een huis te berekenen. 

Factoren om rekening mee te houden bij het bereken van de waarde van een woning:

  • De provincie of gemeente
  • Het type woning;
  • Renovaties

De provincie of gemeente

Deze tip is redelijk voor de hand liggend, maar toch wel cruciaal. De kosten van een vierkante meter verschillen enorm per gemeente. Zelfs in grote steden zit er vaak een enorm verschil tussen de buitenwijken en het centrum.

Voordat je de waarde van je huis gaat bepalen is het aan te raden om op te vragen hoe duur 1m2 kost in de buurt waar je woont. De verandering in deze prijs moet mee worden genomen in de berekening van de nieuwe waarde. De soms die hiervoor wordt gebruikt is simpel doch effectief: prijs per vierkante meter maal het aantal vierkante meters. 

Bijvoorbeeld: €150 per m2 x 150m2 = 22.500 euro. In een grote stad als Amsterdam kan de kosten per m2 oplopen tot 10.000 euro per vierkante meter.

Het type woning

Er zijn volgens Wikipedia wel 40 verschillende typen woningen, maar om het makkelijk – en overzichtelijk – te houden worden ze vaak opgedeeld in categorieën. Hieronder staan de verschillende categorieën weergegeven:

  • Appartement
  • Studio
  • Tussenwoning
  • Hoekwoning
  • Twee-onder-een-kapwoning
  • Vrijstaand huis

Waarom heeft het type woning invloed op de waarde van het huis?

De voornaamste reden is of dat er buren zijn. Buren hebben heeft zo zijn voor- en nadelen. Als je buren hebt dan heb je vaak minder stookkosten, maar vaak wel meer last van geluid. Daarentegen heb je wel weer meer lichtinval in huis als je geen buren hebt.

Over het algemeen is het zo: hoe minder contact met de buren, hoe hoger de waarde van de woning. Een appartement is daarom vaak een stuk goedkoper dan een vrijstaand huis.

Renovaties

Zijn er in de afgelopen jaren renovaties gedaan? Dit is van groot belang. Een nieuwe keuken die nog jaren mee gaat, zal de waarde van het huis flink laten stijgen. Hetzelfde geldt voor een badkamer. Er zijn echter ook renovaties die je beter niet uit kunt voeren voordat je een woning gaat verkopen.

Veel renovaties of aanpassingen aan een woning zijn persoonlijke voorkeur. Neem bijvoorbeeld een dakkapel; er zijn mensen die een dakkapel enorm mooi vinden en bereid zijn om er meer voor te betalen en er zijn mensen die een dakkapel wel oké vinden. Maar deze mensen die het wel ‘oké’ vinden die zijn niet bereid om meer voor een dakkapel te betalen.

Daarom zal de waarde van je woning minder hard stijgen dan de renovaties die worden gedaan. Vooral als de renovaties een kwestie van persoonlijke voorkeur zijn.

Er valt natuurlijk ook te twisten over oplevering van een nieuwe keuken, omdat dit ook subjectief is. Maar de vuistregel is dat mensen de toegevoegde waarde van een gerenoveerde keuken en badkamer toch waardevoller inzien.